De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kettingbreukontwikeling

Hallo team wisfaq,

Ik wil de ketingbreukontwikkeling bepalen van het volgende getal:

x=1/2(n+{(n2)+4}), met n een natuurlijk getal.
Ik weet dat je het grootste getal moet bepalen wat in x zit en de rest ligt dan tussen 0 en 1. Als n gegeven is dan kun je dit met de rekenmachine berekenen, maar hoe doe je dit nu als in de uitdrukking van x, n voorkomt. Dus mijn vraag is eigenlijk, hoe bepaal je het grootste getal wat in x voorkomt?
Groeten en dank,

viky
Student universiteit - vrijdag 14 mei 2004

Antwoord

Als n voldoende groot verschilt Ö(n2+4) niet zo veel van n.
Hoe groot is dit verschil eigenlijk?
Ö(n2+4)-Ö(n)=
(Ö(n2+4)-Ö(n))*(Ö(n2+4)+Ö(n))/
(Ö(n2+4)+Ö(n))=
=(n2+4-n2)/(Ö(n2+4)+Ö(n))=
4/(Ö(n2+4)+Ö(n)).
Dit is bij benadering gelijk aan 2/n.
Je kunt dus Ö(n2+4) benaderen met n+2/n.
Om je een indruk te geven, zie onderstaande tabel:

Omdat 0<2/n<1 kun je dus vanaf zekere n gewoon n nemen als grootste gehele getal.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 14 mei 2004
 Re: Kettingbreukontwikeling 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3