Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking standvlak

Gegegeven de vlakken U, V en W waarvan is gegegeven:

U: 3x-y=4
V:-5x+2y+z=0
W: x+z=3

De lijn L snijdt U en V en lijn M snijdt U en W.

De volgende parametervoorstellingen heb ik gevonden:

L: (x,y,x) = (8,20,0) + u(-1,-3,1)
M: (x,y,x) = (3,-4,0) + v(-1,-3,1)

Gevraagd wordt een vergelijking van het standvlak van U, V en W dat door O gaat.

Dirk
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 april 2004

Antwoord

Beste Dirk,

Het moeilijkste werk heb je al gedaan. Je hebt twee van de snijlijnen bepaald, en het blijkt dat ze evenwijdig zijn, want ze hebben dezelfde richtingsvector! Je kunt dus HET standvlak door O bepalen. Een normaalvector van dat standvlak is kennelijk (-1,-3,1). De vergelijking van een standvlak is dus van de vorm -x -3y +z = D. Als het vlak door de oorsprong gaat moet het punt (0,0,0) er op liggen. Substitueren van deze coördinaten geeft dat D=0.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 7 mei 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics