De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Matrices (oef toelatingsex burg)

 Dit is een reactie op vraag 22787 
alvast bedankt voor uw antwoordt
ik kan helemaal volgen.
Allen die laatste stap is nieuw voor mij.
Wanneer is er sprake van hoofd- of nevenonbekenden?
Wanneer mag je deze gelijk stellen aan 0?
Kortom: graag wat meer info over die neven- en hoofdonbekenden.

dank bij voorbaat

bert
3de graad ASO - donderdag 22 april 2004

Antwoord

Er zijn nevenonbekenden als er meer onbekenden zijn dan (lin. onafhankelijke) vergelijkingen (= rang van de matrix: hier gelijk aan 2). Het aantal nevenonbekenden is gelijk aan het aantal onbekenden min de rang van de matrix (aantal onafh. vergelijkingen).

Stel n = 4

Er zijn dan 5 onbekenden en slechts 2 vergelijkingen. Het aantal nevenonbekenden (die men vrij mag kiezen) is dan gelijk aan 3.

We herleiden de rijcanonieke matrix terug tot een stelsel:

a4 - a2 - 2a1 - 3a0 = -7
a3 + 2a2 + 3a1 + 4a0 = 8

We kunnen de twee (hoofd)onbekenden a4 en a3 dus schrijven in functie van de andere (neven)onbekenden

a4 = -7 + a2 + 2a1 + 3a0
a3 = 8 - 2a2 - 3a1 - 4a0

Deze nevenonbekenden kunnen we nu ieder afzonderlijke willekeurige waarden geven.

Het gemakkelijkst is ze alle drie nul stellen.
Dan a4 = -7 en a3 = 8
Dus A-4 = -7.A4 + 8.A3

Maar we mogen de drie nevenonbekenden ook andere willekeurige waarden geven. De twee hoofdonbekenden hangen dan natuurlijk af van deze waarden van de nevenonbekenden.

Bijvoorbeeld:
Stel a2 = 1 , a1 = 3 en a0 = -2
Dan a4 = -6 en a3 = 5

Dus A-4 = -6.A4 + 5.A3 + A2 + 3.A - 2.I

In principe kan men gelijke welke 3 onbekenden als nevenonbekenden kiezen en de andere 2 onbekenden zijn dan uiteraard de hoofdonbekenden, maar gezien de vorm van de rijcanonieke matrix ligt het voor de hand a4 en a3 als hoofdonbekenden te nemen, omdat ze eenvoudig in functie van de andere onbekenden kunnen geschreven worden.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 23 april 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3