De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Domein grondtal logaritmen

Hallo,
Het is bekend dat het grondtal g van een logaritme groter is dan 0, EN ongelijk aan 1.

Maar waarom kan g niet negatief zijn?
immers de -2log(-8) is 3 want (-2)^3=-8

Vast bedankt.

Martij
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 20 maart 2002

Antwoord

Soms gaat het inderdaad goed, maar wat te denken van bijv
(-2)log(-7) ?
2log 7 = 2,80735...
(-2)2,8 geeft al problemen. Nu zijn die nog op te lossen: (-2)2,8 = 22·20,8=
4·((-2)8)0,1 maar dit is boven 0, dus onbruikbaar.
Als je op deze manier (-2)2,81 berekent krijg je een (evenmachts)wortel uit een negatief getal, dat is geen reëel getal en dus helemaal niet in de buurt van de -7.
Kortom als je negatieve grondtallen toelaat krijg je erg vreemde effecten..

gk
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 20 maart 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3