De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kippen en konijnen

Stel je hebt 30 dieren: kippen en konijnen. Je hebt 86 poten. Hoeveel kippen en hoeveel konijnen heb je dan?

bassie
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 19 maart 2002

Antwoord

Er zijn allerlei manieren om dergelijk probleempjes op te lossen. Ik geef er 2:
  1. Je maakt een stelsel van twee vergelijkingen en twee onbekenden.
    Het aantal kippen noem je p en het aantal konijnen n
    Nu geldt:
    p+n = 30 en
    2p+4n =86 (elke kip heeft 2 poten, elk konijn 4)
    Dit stelsel is o allerlei manieren op te lossen, met of zonder grm

  2. Stel dat er alleen maar kippen zijn. Dan zouden er 30x2= 60 poten zijn, dus 26 (86-60)te weinig... Wanneer we (in gedachten) een kip door een konijn vervangen levert dat 2 extra poten op. We hebben 26 extra nodig dus ........
De rest lijkt me duidelijk...?

gk
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 19 maart 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics