De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe werk ik haakjes weg, die tot macht 3 staan?

Hallo,

ik zit met een probleempje. Ik ben bezig met differentieren, en loop hiermee vast:

de functie die gedifferentieerd moet worden:

TK(q) = 0.25(q-4)3+20

Ik moet nu uitleggen, waarom de gtk (TK/q) is:

GTK (q) = 0.25q2-q+4+ 4/q

Om tk door q te kunnen delen, zal ik eerst (q-4)3 buiten haakjes moeten werken. Ik weet wel hoe dit moet met (...)2 sommen, maar met (...)3 kom ik er niet uit. Ik snap natuurlijk wel dat (q-4)3 niets anders is dan (q-4)·(q-4)·(q-4).

Het "idee" achter differentieren snap ik wel, ik zit alleen vast met het buiten haakjes halen.

Alvast enorm bedankt voor de hulp!

groeten,
David

David
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 17 februari 2004

Antwoord

De gemiddelde kosten GTK hebben niets met differentieren te maken.
Nu de GTK(q).
Eerst dat haakjes wegwerken:
(q-4)3=(q-4)(q-4)(q-4)=(q-4)(q2-8q+16)=
q(q2-8q+16)-4(q2-8q+16)=
q3-8q2+16q-4q2+32q-64=
q3-12q2+48q-64.

Nu 0.25(q-4)3+20=
0.25(q3-12q2+48q-64)+20=
0.25q3-3q2+12q-16+20=
0.25q3-3q2+12q+4.

Delen door q levert:
0.25q2-3q+12+4/q
Helaas klopt dit niet met bovenstaand antwoord.
Ik ga er dus van uit dat dat fout is.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 17 februari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3