De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule van Cardano uitleg en voorbeeld

Ik wil graag een uitleg en voorbeeld van de formule van Cardano waar je de snijpunten met de x-as ax3+bx2+cx+d

wilco
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 8 maart 2002

Antwoord

De formule van Cardano gebruik je voor het oplossen van derdegraads vergelijkingen van de vorm ax³+bx²+cx+d=0. In het geval d=0 kan je beter ontbinden...

Voorbeeld:
x3-7x2-10x+16=0
a=1, b=-7, c=-10 en d=16

q1956img1.gif
We weten nu dat x=8 in ieder geval een oplossing is. Blijft de vraag hoe vinden we die andere twee oplossingen (als die er zijn)?

Welnu, omdat x=8 een oplossing is moeten we x3-7x2-10x+16=0 kunnen ontbinden in: (x-8)(....)=0

Dit levert dan een tweedegraads vergelijking die je op kan lossen (eventueel met de abc-formule).

Hier x2+x-2=(x-1)(x+2), zodat de oplossing zijn: x=-2, x=1 of x=8.

Zie Zoeken naar Cardano

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 8 maart 2002
 Re: Formule van Cardano 
Re: Formule van Cardano
Re: Formule van Cardano



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics