De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoogte berekening

Een ronde kogel met een diameter van 30 cm ligt in een boorgat met een diameter van 45 cm.de onderste hoek van het boorgat is 120 graden.
Vraag:hoever,T.O.V het oppervlak steekt de kogel nog uit het boorgat.



Bij voorbaat dank,Gr Andrew

Andrew
Leerling mbo - vrijdag 16 januari 2004

Antwoord

Eerst maar een tekening met de letters erbij, dat praat wat makkelijker!

q19006img1.gif

We willen de lengte van MT weten en de lengte van UV. De gevraagde hoogte is dan 15+MT-UV. Toch?

Er geldt:
ÐT3=ÐT1+ÐT2 (overstaande hoeken)
ÐT1=60° en ÐT2=60°
ÐM1=30°
ÐUTV=30°

Wat blijkt?
DMPT en DUTV zijn bijzonder driehoeken, we noemen ze wel 30-60-90-driehoek of ook wel tekendriehoek. Maar ook zonder die 'wetenschap' kan je met sinus en cosinus ook een eind komen.

Je kent nu de hoeken en een zijde van bovengenoemde driehoeken. Nu kan je de lengte van MT en UV uitrekenen... en dan ben je er uit. Zou dat zo lukken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics