De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Buigpunten

Heeft de functie f(x)=x.|x2-1| een buigpunt in 1? De functie is er niet afleidbaar. Of zijn er verschillende definities van buigpunten?

Kaat
3de graad ASO - maandag 5 januari 2004

Antwoord

We gaan weer tekenen:



Voor x2-10 gaat deze functie over in:
f(x)=x(x2-1)=x3-x

Dwz.
x2-10
x21
x-1 of x1

Kijken we naar de tweede afgeleide:
f'(x)=3x2-1
f''(x)=6x
Een mogelijke kandidaat zou (0,0) kunnen zijn, maar die voldoet niet aan de voorwaarde.

Voor -1x1 gaat de functie over in:
f(x)=x(1-x2)=x-x3
f'(x)=1-3x2
f''(x)=-6x
Mogelijke kandidaat: (0,0)
Is er sprake van een tekenwisseling van f''(x)? Ja! Dus een buigpunt in (0,0).

(1,0) is geen buigpunt. Je kunt zo'n punt beter een 'knik' of nog beter een 'keerpunt' noemen... In sommige boeken wordt gezegd dat er in een raakpunt een raaklijn moet bestaan, de buigraaklijn.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 7 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3