De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Incrementele verplaatsing in x en y berekenen vanuit het midden van een cirkel

Vanuit een middelpunt van een cirkel trek ik een lijn naar
de buitenkant van de cirkel, en daar zet ik een punt op de
cirkel, de radius is bijv. 445.479mm.
Nu verdraai ik de cirkel 17 graden rechtsom. Zodat het punt
op de cirkel nu een tweede positie krijgt vergeleken bij de
vorige. Hoe kom ik er met mijn rekenwonder,
"Casiootje fx-82TL", er nu zo snel mogelijk achter, welke
knoppen ik moet indrukken, wat de incrementele verplaatsing is geweest van het eerste naar het tweede punt in verticale en horizontale richting in millimeters, en wat is de
formule ?? En kan ik misschien de formule van de
gelijkbenige driehoek hiervoor ook gebruiken, en hoe ?
Nou ik ben benieuwd, zeg bedankt voor jullie reactie als die
komt !!

Harm
Iets anders - donderdag 18 december 2003

Antwoord

Je hebt blijkbaar een willekeurig middelpunt van deze cirkel en een willekeurig ander punt. Dat tweede punt kun je met deze gegevens niet uitrekenen. Wat anders zou het zijn als het middelpunt (0,0) is en het tweede punt (445.479,0) is. 17° naar rechts draaien (in de negatieve hoekrichting dus) levert dan op:
Nieuwe x coordinaat = 445.479·cos(-17°)=426,014
Nieuwe y coordinaat = 445.479·sin(-17°)=130,245

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 18 december 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics