De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oppervlakte is 3x de omtrek

Hallo, een wiskunde som luid:
Er is een rechthoek:
oppervlakte = 3 x omtrek
een rechthoek heeft vier kanten waarvna 2 die a zijn en 2 die b zijn
dus de formule =
ab= 6a+ 6b
nu is de vraag: wat is a en wat is b. Uiteraard moet de formule dan wel kloppen, dus de oppervlakte moet drie keer zo groot zijn als de gehele omtrek
alvast bedankt
groertjes
Marije

Marije
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 17 december 2003

Antwoord

De omtrek van een rechthoek met zijden a en b is 2*(a+b)
De oppervlakte van zo een rechthoek is a*b

=

a*b=3*2*(a+b)
a*b=6*(a+b)
a*b=6*a+6*b
a*b-6*b=6*a
(a-6)*b=6*a

=
b = 6*a/(a-6)

Voor elke waarde van a die je in deze vergelijking stopt, komt er een waarde voor b uit.
Er zijn dus oneindig veel oplossingen die aan je voorwaarden voldoen.
Ofwel heb je een voorwaarde vergeten?

(PS van gk: Het aantal oplossingen over de gehele getallen is beperkt tot 12 bij 12; 10 bij 15, 9 bij 18, 8 bij 24 en 7 bij 42 )

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 17 december 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics