De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijs lineaire deelruimte

Hai ik zou graag wat hulp willen hebben bij de volgende vraag

Zij W={p(t)ÎPol(3) | p(0)=p'(1)=0}

1) Bewijs dat W een lineaire deelruimte van Pol(3) is.
2) Leid af dat W een vectorruimte is.

Heel veel liefs van mij

Angela
Student universiteit - dinsdag 18 november 2003

Antwoord

Hoi,

Een algemene vorm voor elementen van van Pol(3), de verzameling van veeltermen met reële coëfficiënten van de derde graad, ook wel 3[x] genoemd, is: p(t)=a.t3+b.t2+c.t+d, zodat p'(t)=3a.t2+2b.t+c.

De voorwaarden voor W vertalen zich naar d=0 en c=-3a-2b, zodat een algemene vorm eruit ziet als:
p(t)=a.t3+b.t2-(3a+2b).t

Om je vragen concreet te beantwoorden, moet je dus het gekende lijstje van eigenschappen overlopen...

Een voorbeeldje:

De optelling in W is inwendig en overal gedefinieerd:
p1(t)=a1.t3+b1.t2-(3a1+2b1).t en p2(t)=a2.t3+b2.t2-(3a2+2b2).t zijn twee elementen van W. We moeten bewijzen dat p1(t)+2 zinvol is en bovendien ook in W zit.
Welnu: p1(t)+p2(t)=
(a1+a2).t3+(b1+b2).t2-(3(a1+a2)+2(b1+b2)).t

Al deze coëfficiënten zijn berekenbaar, dus bestaat de som. Bovendien herkennen we de algemene vorm van W. De som is dus ook een element van W.

Op dezelfde manier bewijs je de andere eigenschappen voor een lineaire deelruimte en een vectorruimte.

Veel liefs terug,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 18 november 2003
 Re: Bewijs lineaire deelruimte 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics