De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Poolcoördinaten

De volgende vraag werd mij gesteld in het wiskundeboek:

Gegeven is het punt A met X=1 en Y=-3. Bereken in twee decimalen nauwkeurig de poolcoördinaten van A met q in [0,2p].

Eerst berekende ik met de stelling van pythagoras de straal (r) = Ö 12+32 = Ö10. Vervolgens de hoek (q):

x=r cos q
x/r=cos q=1/Ö10
q=cos-1 1/Ö101,25

Volgens de antwoorden moet hier echter nog eens .5p bij worden opgeteld... Waarom?

Niebe0
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 9 oktober 2003

Antwoord

Hoi,

Grafisch kan je al zien dat er iets verkeerd zit... (1,-3) ligt in het 4de kwadrant en q=1.25p/2 zodat die q enkel punten in het 1ste kwadrant kan bepalen.

Je kan inderdaad q bepalen via cos(q)=x/r, maar dan moet je wel bedenken dat cos(q)=1/Ö10 een positieve en een negatieve oplossing voor q heeft. Hier moet je de negatieve q nemen en dan verschuiven over 2p om binnen [0,2p[ te komen.

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 9 oktober 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics