De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Coördinaten van de top van een tweedegraads functie

hallo,
hoe moet ik dit oplossen? ik kan er echt niet aan uit.
bepaal de coördinaten van de top van de parabool die gaat door de punten (2,0) en (6,0) en die de rechte y=6 snijdt in het punt met als eerste coordinaatgetal 8.

danny
Overige TSO-BSO - woensdag 17 september 2003

Antwoord

Gebruik de 'nulpuntenformule'. De parabool gaat door (2,0), (6,0) en (8,6).
Dus y=a(x-2)(x-6) zou een goede formule kunnen zijn, mits (8,6) ook voldoet. Invullen levert:
6=a(8-2)(8-6)
6=a·6·2
6=a·12
a=1/2

De x-coördinaat van de top is 4 (waarom?)
Bijna klaar... nu jij weer!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 17 september 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3