Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Polynoom ontbinden in factoren dmv staartdeling

Hallo,

Zou u mij kunnen vertellen hoe ik een polynoom als
x4-1 zou moeten ontbinden in factoren met behulp van
een staartdeling?

Alvast bedankt!

Joost.

Joost
Student universiteit - donderdag 4 september 2003

Antwoord

Hoi,

Eerst moet je een kandidaat-deler zoeken. Je kan dit makkelijkst door volgende stelling te gebruiken:

Als f(x) een veelterm is en f(a)=0, dan is (x-a) een deler van f(x).

In jouw voorbeeld zien we met f(x)=x4-1 dat f(-1)=f(1)=0. We hebben dus onmiddellijk 2 kandidaat delers: x+1 en x-1.

In volgend plaatje deel ik f(x) door x-1:

q13995img1.gif

Je ziet dat r(x)=0, zodat d(x) inderdaad een deler is van f(x). Je moet dan d(x) nog delen door x+1. Uiteindelijk vind je: x4-1=(x-1)(x+1)(x2+1)... (Maar dit kon je eigenlijk zo zien )

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 4 september 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics