Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bepalen van het bereik

heeyz!
kunnen jullie mij deze vraag mischien uitleggen..
ik snap niet hoe je dat kan berekenen..
gegeven is de functie: f(x)=x3-6x

a schets de grafiek van f en geef de coordinaten van de toppen.

b neem Df=[-3,2] en geef het bereik

c neem Df=[0,4] en geef Bf

sanne
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 25 augustus 2003

Antwoord

Beste Sanne,

a)

Eerst gaan we maar 'ns de nulpunten berekenen van f(x)=x3 - 6x.

f(x)=0 \Leftrightarrow x(x2 - 6) = 0 \Leftrightarrow x = 0 \angle x2-6=0
\Leftrightarrow x = 0 \angle x2 = 6
\Leftrightarrow x = 0 \angle x = ±√6

Laten we de grafiek maar 'ns tekenen rond deze punten.
q13770img1.gif

We zien de toppen al, maar hoe kunnen we die berekenen?
Extrema kunnen gevonden worden d.m.v. differentiëren. Waarom? Extrema hebben een horizontale raaklijn (buigpunten kunnen ook horizontale raaklijn hebben, maar dit zijn geen extrema), dus rico is hier 0. Hoe vinden we de richtingscoëfficiënt van de raaklijn? Door de functie te differentiëren, en aangezien de rico ook nog 0 moet zijn moeten we de gedifferentieerde functie gelijkstellen aan 0. Maar er is nog een bijkomende eis voordat we kunnen spreken van extrema. De eerste afgeleide moet van teken veranderen. In ons geval spreken we trouwens van lokale extrema (er is geen 'echt' maximum en minimum [want als x \to -\infty \Rightarrow f(x) \to -\infty en als x \to +\infty \Rightarrow f(x)\to+\infty], wel in een omgeving, bijvoorbeeld op het domein <-\infty,2√2> is er een maximum (zie berekening hieronder) en op het domein <-2√2,+\infty> is er een minimum (zie hieronder)).

f(x) = x3 - 6x
f'(x) = 3x2 - 6

f'(x) = 0 \Leftrightarrow 3x2 - 6 = 0 \Leftrightarrow 3x2 = 6 \Leftrightarrow x2=2 \Leftrightarrow x = ±√2.
Ter controle kijken of de eerste afgeleide van teken verandert.
f'(-√2 - a) = positief (a \in \mathbf{R}+)
f'(-√2) = nul
f'(-√2 + a) = negatief (a \in \mathbf{R}+)
\Rightarrow Voor x = -√2 is er een lokaal maximum (rico gaat van stijgend naar dalend). Bijbehorende y-waarde is 4√2.

f'(√2) gaat analoog, je kunt concluderen dat hier een lokaal minimum wordt bereikt.

b)

We schetsen de grafiek rond deze punten.
q13770img2.gif
Je kunt direct zien welke y-waarden (het bereik) de grafiek kan innemen, minimaal x = -3 m.a.w. f(-3) en maximaal het zojuist berekende x = -√2 m.a.w. f(-√2). Dus het bereik is [-9,4√2].

Het bereik op het domein [0,4] kun je nu zelf oplossen.

Indien je er niet uit zou komen, of een andere vraag wilt stellen kom dan gerust terug (klik op 'reageer').

Groetjes,

Davy.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 25 augustus 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics