De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijs alpha is een scherpe hoek

sina=Ö(1-cos2a)
cosa=Ö(1-sin2a)

nele
Overige TSO-BSO - dinsdag 19 augustus 2003

Antwoord

Hoi,

Je gebruikt sin2a + cos2a = 1

Dus sin2a = 1 - cos2a
sina = ±Ö(1 - cos2a)

cos2a = 1 - sin2a
cosa = ±Ö(1 - sin2a)

sina = ±Ö(1 - cos2a)

q13559img1.gif
De groene grafiek is Ö(1 - cos2a) en de rode grafiek is -Ö(1 - cos2a). Wanneer vallen deze grafieken samen met de echte sinusfunctie?
Als de groene grafiek wordt afgebeeld op het interval [0,p], [2p,3p], ... maar ook van [-2p, p], [-4p, -3p] etc. Dus algemeen a Î [0 + 2kp, p + 2kp] waarbij k Î .
De rode grafiek valt samen met de sinusfunctie voor [p,2p] maar ook van [3p,4p], ... maar ook van [-p,0], [-3p,0] enz. Algemeen [a Î p + 2kp, 2p + 2kp] waarbij k Î .
Maar dat is de volledige sinusfunctie, we moesten alleen rekeninghouden met de sinus van de scherpe hoek, dus als a ligt tussen 0 + 2kp, 1/2p + 2kp of 11/2p + 2kp, 2p + 2kp. Dit laatste is de scherpe negatieve hoek (als je dus met de klok mee draait).
Dus de grafiek van Ö(1 - cos2a) geef de sinus van de scherpe hoek van a weer op het interval 0 + 2kp, 1/2p + 2kp en de grafiek van -Ö(1 - cos2a) geef de sinus van de negatieve scherpe hoek van a op het interval 11/2p + 2kp, 2p + 2kp.

De andere functie gaat analoog, probeer die dan ook zelf. Indien je er niet uitkomt, kom dan nog eens terug.

Groetjes,

Davy.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 19 augustus 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics