To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Cirkel en rechte

y=x+a snijdt cirkel volgens een koorde met lengte Ö2
Vgl. cirkel; x2+y2=25
Mijn vraag is, kan je hieruit de vgl. van de snijdende rechte vinden, de snijpunten met de cirkel en de raaklijn aan de cirkel die evenwijdig is aan de gegeven rechte?
Volgens mij is de vgl. van de snijdende rechte y=x+7.
Maar dit ben ik op een niet katholieke manier bekomen.
Uit de richtingscoëfficiënt van de rechte(1=45°) en wetende datÖ2 de schuine zijde is van een driehoek met twee zijdes gelijk aan 1 en een tekeningetje heb ik y=x+7 gevonden. Is dat juist en hoe kom je daar normaal aan? En hoe kom je dan aan de snijpunten en de raaklijn?
Alvast dank!
Bea

Bea Ve
Student Hoger Onderwijs België - maandag 18 augustus 2003

Antwoord

Je hebt het goed. Al zijn er twee mogelijkheden. (+ en - 7)

Snijd eerst de rechte en cirkel:
y=x+a
x2+y2=25

=
x2+(x+a)2=25

Deze vergelijking geeft alle x-waarden voor snijpunten van rechten van de vorm y=x+a met de cirkel x2+y2=25

Een bijkomde voorwaarde is dat de afstand tussen de punten Ö2 moet zijn. Aangezien de rechte als richting 1 heeft is dus de afstand tussen de x coordinaten (en ook tussen de y-coordinaten) gelijk aan 1. Want Ö(12+12) = Ö2

Los de bovenstaande vierkantsvergelijking op en stel de eis dat de beide antwoorden 1 moetn verschillen.

Concreet:
x_1 := - 1/2 a + 1/2 Ö(-a2 + 50)
x_2 := - 1/2 a - 1/2 Ö(-a2 + 50)


en x_1-1=x_2

of

-1/2 a+1/2 Ö(-a2+50)-1 = -1/2 a-1/2 Ö(-a2+50)

En dus a=7 of a=-7

Dus de rechten:

y=x+7 en y=x-7

De exacte snijpunten met de cirkel zijn nu niet meer moeilijk hé.


De raaklijn evenwijdig aan die rechte is al helemaal niet moeilijk. Een raaklijn staat loodrecht op de middelijn door het raakpunt. De raaklijn moet richting 1 hebben.
De loodrechte richting (van de middellijn dus) is dan -1 (want m1*m2=-1) en de middellijn moet door het centrum (0,0)

Dus de bijhorende middellijn is y=-x

Deze snij je met de cirkel om het raakpunt te bepalen. Een je het raakpunt hebt is het niet moeilijk meer.

Enkele figuren:
De cirkel en de rechte y=x+7
q13537img1.gif

Rood: Cirkel
Groen: Middellijn loodrecht op rechten y=x+/-7
Blauw: De rechten y=x+/-7
Zwart: De raaklijnen.

q13537img2.gif




Koen Mahieu

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 18 augustus 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics