De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe los ik deze vergelijking op?

55-44+x3-x2+4x-5=0

jurgen
2de graad ASO - maandag 18 augustus 2003

Antwoord

Beste Jurgen,
55=3125
44=256
Dus we krijgen dan:
3125-256+x3-x2+4x-5=0
x3 - x2 + 4x + 2864 =0
Dit is op te lossen met de cardano methode voor derdegraads vergelijkingen.
De enige niet complexe antwoord zal zijn:
-3Ö(38681+6·Ö(41561697))/3 + 11/(3·3Ö(38681+6·Ö(41561697))) + 1/3 -13,784

Maar misscien bedoelde jij niet 55-44+x3-x2+4x-5=0
maar
5x5-4x4+x3-x2+4x-5=0

Dan is een exact antwoord niet meer algebraisch (zoals bv de abc formule voor 2e graads verg.) op te lossen.
Een geavanceerd wiskunde-software programma heb ik even voor je geprobeert, maar die lukte het niet.
Een benadering kan als volgt worden gevonden:
Stap 1: Teken de grafiek van y = 5x5-4x4+x3-x2+4x-5
Stap 2: Leest in de grafiek af waar deze ongeveer de x-as snijdt (y=0).
Stap 3: Probeer via 'inklemmen' een zo exact mogelijke benadering te vinden.

Het zal je misschien opvallen dat de grafiek in de buurt van x=1 de x-as snijdt en waarempel:
5·15-4·14+13-12+4·1-5=
5-4+1-1+4-5=
1+4-5=
5-5=
0

Succes ermee.

M.v.g.
P.H.S.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 18 augustus 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3