De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Productregel

 Dit is een reactie op vraag 13058 
Hallo,
De kettingregel heb ik door (ik printe een oude vraag).
Maar nu zou u alleen de productregel kunnen uitlegen het is me nog niet hellemaal duidelijk geworden ook precies in woorden zeggen wat je doet want anders kan ik niet volgen niet met wiskundige tekens (als dat kan)
(sorry).

Dank bij voorbaat.

Bert F
3de graad ASO - woensdag 9 juli 2003

Antwoord

Het is fijn dat je de kettingregel begrijpt, want die is niet zo gemakkelijk (moeilijker dan de productregel!).
De productregel is niet moeilijk, je moet wel de regel van buiten leren (of bij de hand hebben). Die gaat als volgt
(f·g)' = fg' + gf', waarbij f en g functies zijn. Het '-teken geeft aan dat hetgene ervoor gedifferentieerd moet worden, als er haakjes staan en een ', dan duidt dat op de afgeleide van het geheel tussen de haakjes.

In woorden : "De afgeleide van een product is de ene functie vermenigvuldigd met de afgeleide van de andere functie, plus (+) de andere functie vermenigvuldigd met de afgeleide van de ene functie", wat de "ene" en de andere "andere" functie is bepaal je zelf.

Ik zal het vorige voorbeeld nog 'ns uitleggen.
f'(x) = ((x2+1)·(2x+3))'. De ene functie noem ik g(x) = x2 + 1, en de andere functie noem ik h(x) = 2x + 3.
De afgeleide van het product (g(x)·h(x))' is de ene (g(x)) functie vermenigvuldigd met de afgeleide van de andere functie (h'(x)) opgeteld met de andere functie (h(x)) vermenigvuldigd met de afgeleide van de ene functie (g'(x)).
Dus (g(x)·h(x))' = g(x)·h'(x) + h(x)·g'(x)
g(x) = x2 + 1 Þ g'(x) = 2x
h(x) = 2x + 3 Þ h'(x) = 2

Dus g(x)·h'(x) + h(x)·g'(x) = (x2 + 1)·2 + (2x + 3)·(2x)
= 2x2 + 2 + 4x2 + 6x = 6x2 + 6x + 2 (haakjes uitwerken en gelijksoortige termen optellen).

Maar omdat f'(x) = (g(x)·h(x))' geldt dat f'(x) = 6x2 + 6x + 2.

Ik hoop dat je 't nu wel begrijpt,

Davy.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 9 juli 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics