De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Soscastoa

Ik heb driehoek DEF. Ik weet dat de overstaande zijde (EF) 1,9 is, en de hoek (D) 20 graden.
Ik moet de aanliggende zijde (DE) berekenen.
Er staat dan een soort tabel:
tan 20 gr. | 1,9
------------------------
1 | DE

Deze tabel snap ik niet, ik weet niet hoe ik hem moet maken en gebruiken. Ik snap sowieso niet waarom je hier tangens moet gebruiken, want je hebt alleen maar de overstaande zijde, en niet de aanliggende zijde. Die moet je nog berekenen.

Zouden jullie het a.u.b kunnen uitleggen? Alvast bedankt! Piya

Piya
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 19 juni 2003

Antwoord

Het is jammer dat je vergeet te melden welke hoek in de driehoek 90° is. Het maakt op zich qua methode allemaal niet zoveel uit, maar het kan nu natuurlijk tóch een ietsiepietsie anders moeten.
Ik neem nu maar aan dat ÐE = 90°, zodat DF de schuine zijde is.
Waarom de tangens gebruiken, vraag je.
Het antwoord is eenvoudig. Als je namelijk de sinus of de cosinus gebruikt, dan komt daar onvermijdbaar de schuine zijde in voor. En die is ten eerste onbekend en ten tweede wil je die schuine zijde helemaal niet weten! Je probeert dus de berekening zó te maken dat je zo min mogelijk niet gevraagde dingen moet gaan berekenen (maar helaas lukt dat niet altijd!).
Vanuit D gezien geldt nu het volgende: tanÐD = 1,9/ED (overstaande gedeeld door aanliggende).
Uit je rekenmachine haal je de waarde van tan20° en dat blijkt ongeveer 0,3640 te zijn.
Conclusie: 0,3640 = 1,9/ED zodat ED = 1,9/0,3640

Nog even een tip voor de praktijk.
Het is vaak prettiger om de gezochte zijde boven de streep te hebben in plaats van eronder, zoals nu (maar ook dat lukt niet altijd).
Onmdat ÐD = 20°, is automatisch ÐF = 70°
Vanuit F gezien is nu tan70° = ED/1,9 (je ziet nu ED boven de streep staan), zodat ED = 1,9 x tan70° enz.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 19 juni 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics