|
|
\require{AMSmath}
Afgeleide van ln(1/x) ?
Wat is de afgeleide van ln (1/x)... ik heb 2 mogelijke varianten waarvan de eerste volgens mijn docent niet klopt. 1: ln (x) $\to$ 1/x... dus y = ln(1/x) $\to$ y` = 1/1/x = x 2: y = ln (1/x) $\to$ ln (1) - ln (x) = 0 - ln (x) de afgeleide van ln (x) is dan 1/x, het antwoord zou dus: y` = -(1/x) zijn. Wat is goed, of als geen van beiden klopt, wat dan wel? Bij voorbaat dank!
Sander
Leerling mbo - woensdag 18 juni 2003
Antwoord
De kettingregel gebruiken: f(x)= ln(1/x) dan f'(x)= 1/1/x·(-1/x2)= -1/x Maar waarschijnlijk heb je die kettingregel niet gehad. Gebruik dan voor het differentiëren de regel ln(a/b) = ln a - ln b (methode 2) Dan ln(1/x)=ln(1)-ln(x)=0-ln(x)=-ln(x) dan heb je alleen die functie anders geschreven. Maar de afgeleide van -ln(x) is makkelijk. Daar komt -1/x uit. Met vriendelijke groet JaDeX
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 18 juni 2003
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|