De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Goniometrische vergelijking oplossen

 Dit is een reactie op vraag 12156 
Dank u voor het beantwoorden, Dus als ik het goed begrijp maakt het niet uit om die x uit de noemer weg te laten bij het eind antwoord of wel ? Waardoor men dus voor de afgeleide dit mag schrijven:

f'(x)= 2 sin x cos x

i.p.v f'(x)= x 2 sin x cos x

david
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 7 juni 2003

Antwoord

Nee, om de dooie dood niet!!
We gaan het maar eens van het begin af aan doen.
Het gaat om de quotiëntfunctie f(x) = [sin2x]/x
Om de afgeleide te bepalen hebben we de quotiëntregel nodig. In woorden luidt deze:
afgeleide = [noemer x afgeleide teller - teller x afgeleide noemer]/noemer2
De regel wordt wel onthouden in de kortere vorm afgeleide = [nat-tan]/n2

In dit geval is de teller sin2x met afgeleide 2sin(x)cos(x) en de noemer is x met afgeleide 1.
Invullen in de regel geeft dan: [x.2sin(x)cos(x) - sin2x.1]/(x)2.
Voor alle zekerheid de volgende opmerking: je moet het stukje sin2x.1 NIET lezen als x2.1 en dan de sinus, maar als sin2x en dán pas maal 1. Veiliger zou dus zijn om te schrijven 1.sin2x
Afijn, dit is de afgeleide zoals hij uit de quotiëntregel tevoorschijn komt en in je eerdere vraag is daar nog een beetje aan vereenvoudigd.
Hopelijk ben je ervan overtuigd dat je die x niet zomaar kunt weglaten. Lukt het echter nog niet, aarzel dan vooral niet om opnieuw te vragen.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 7 juni 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3