De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Berekenen van vergelijking raaklijn

Hoi,
Ik moet de volgende opgave berekenen, maar ik weet niet hoe:
  • Bereken de vergelijking van de raaklijn in het punt met x-waarde x= 1 aan de grafiek van f(x)= -x2+2x

Karin
Leerling mbo - zaterdag 17 mei 2003

Antwoord

De vergelijking van een rechte als je een punt (x0,y0) kent alsook de richtingscoefficient m, wordt gegeven door

y - y0 = m (x-x0)

Hierin is

x0 = 1
y0 = f(x0) = 1
m = f'(1) = [-2x+2]x=1 = 0

De raaklijn is dus y=1, evenwijdig met de x-as, omdat het raakpunt ook het maximum van de parabool f(x) is. Kijk eens in de opgeloste vragen naar nog meer voorbeelden van dergelijke oefeningen en hun oplossingen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 17 mei 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics