De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Schuine asymptoot berekenen

Kunt u mij de schuine asymptoot geven van de functie:
f(x)= (x3-1)/(x2+1-2x)

verboo
Overige TSO-BSO - woensdag 7 mei 2003

Antwoord

Je kan die breuk eerst en vooral vereenvoudigen:

(x3-1)/(x-1)2 = (x2+x+1)/(x-1)

Daarna voer je de deling uit:

quotient = x+2
rest = 3

zodat

f(x) = [x+2] + [3/(x-1)]

Die tweede term gaat naar nul voor grote waarden van x. Bij die grote waarden kan f(x) dus goed benaderd worden door x+2, wat dan ook de schuine asymptoot is van f(x).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 7 mei 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3