|
|
\require{AMSmath}
Vergelijking maken
Hoe moet ik de vergelijking van deze rechte maken?
De rechten a en b zijn dalend en snijden op de y-as een zelfde stuk af onder de oorsprong.
steven
Overige TSO-BSO - zaterdag 3 mei 2003
Antwoord
Beste Steven, Uit deze gegevens kun je alleen afleiden dat het hellingsgetal (richtingscoëfficiënt) negatief is omdat de rechten dalen. Verder weet je dat de y-as gesneden wordt in hetzelfde punt. Wanneer wordt de y-as gesneden? Als de x-waarde nul is. Dat betekent dat de twee rechten dezelfde constante term hebben.
De algemene vergelijking van een rechte (lineaire functie) is y = ax + b waarbij a de rico is en b de constante term. a is negatief voor beide functies (dalende functie), maar kan werkelijk alle negatieve waarden aannemen, dus a behoort tot -.
Dan de constante term, die moet voor beide functies gelijk zijn, en ook kleiner dan 0 (want y-as wordt gesneden beneden de oorsprong) dus hiervoor geldt eveneens b behoort tot -. Voorbeeld y = -3x - 10 y = -5x - 10 voor x = 0 snijden beide functies de y-as in het punt (0, -10) en de functies zijn allebei dalend (want a 0). Begrijp je 't? Groetjes,
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 3 mei 2003
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|