De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Convexe vijfhoeken die een vlak betegelen

Op The 14 Different Types of Convex Pentagons that Tile the Plane staan de 14 bekende convexe vijfhoeken die een vlak betegelen. Dit is een officiële lijst begreep ik uit andere bronnen.

Wat ik niet begrijp, is dat de duale van 3.3.4.3.4 (de cairo-vlakvulling) er niet bij staat, net zomin als ‘de huisjes’. De laatste zijn tegels die als het ware zijn samengesteld uit een vierkant en een gelijkzijdige driehoek, beide met gelijke zijden.

Kunnen jullie me uitleggen waarom deze laatste twee niet op de lijst staan?

Jantin
Iets anders - donderdag 17 april 2003

Antwoord

De vijfhoek uit de Cairo-vlakvulling valt volgens mij onder Type4. Er geldt:
ÐA=ÐC, a=b en c=d

q10055img1.gif

Het 'huisje' valt in de categorie Type1. Er geldt:
ÐD=ÐE

q10055img2.gif

Zie The 14 types of convex pentagons that tile the plane

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 19 april 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics