De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Ruimtemeetkunde

Het svp bepalen van een rechte evenwijdig aan een gegeven vlak, loodrecht op ee

hallo,
ik zit vast met de volgende vraag:
geef een svp van een rechte door een punt p(-1,1,4)
evenwijdig aan het vlak alfa: x-2y+3z-7=0 en loodrecht op de rechte met stelsel: x+y-7=0;x-2y+3z=0

Ik weet niet hoe ik de richtingsgetallen moet vinden van A.

Alvast bedankt!

Sam
2-1-2021

Antwoord

Printen
Vind een loodvlak op de laatste rechte. Denk nu even na: de gezochte rechte moet in het loodvlak liggen én evenwijdig zijn aan alfa. Maak een schets en je ziet meteen welke rechte(n) daaraan voldoe(t)(n).

js2
2-1-2021


Re: Doorsnede PVC-buis met schuin dak

Het is dan wel een draadje van zolang geleden, bij mij is het zeer actueel. Hoe doe je dat dan in dat woord-document? En hoe zorg je ervoor (zonder veel proberen en testen) dat je meteen de juiste grootte print uit dat Word-document? Alvast bedankt.

Denis
3-1-2021

Antwoord

Printen
Teken een cirkel met de diameter van het betreffende gat. Ga in de afbeeldingeigenschappen op zoek naar de breedte en hoogte van de afbeelding en verander de breedte in diameter/cos(hellingshoek dak).
(opmerking: normaal gezien staan de hoogte- en breedteverhoudingen vergrendeld, deze optie zul je moeten uitschakelen)

js2
6-1-2021


Hoekberekening

Ik wil een hoek berekenen van een kolom die horizontaal 11 graden verdraaid en verticaal 9 graden. Hoe pak ik dit aan met soscastoa

martin
20-1-2021

Antwoord

Printen
Hallo Martin,

Zeker bij ruimtelijke meetkunde is het van groot belang om je hoeken en assen goed te definiëren, zoals uit het volgende zal blijken:

Steek je rechter arm recht omhoog. Deze stelt een verticale kolom voor. Wat is nu horizontaal draaien? In het horizontale vlak, of rond een horizontale as?
Ik neem aan dat je rond een horizontale as wilt draaien, bijvoorbeeld rond een as van voor naar achter. Je arm is dan 11 graden naar buiten gedraaid. Vervolgens draai je je gehele lichaam 9 graden rond de verticale lengte-as. Nu wil je een(?) hoek weten. Welke hoek? De hoek tussen jouw arm en de verticaal is nog steeds 11 graden. Dat zal je niet bedoelen, maar wat dan wel?

Ook de volgorde is van belang, dat blijkt uit het volgende experiment:
Steek je rechter arm weer recht omhoog. Draai deze 90 graden rond een horizontale as die van schouder naar schouder loopt. Je arm wijst nu recht vooruit. Draai vervolgens 90 graden rond de verticale as. Nu wijst je arm recht opzij.
Nu gaan we de volgorde omdraaien. Steek je arm weer echt omhoog. Draai je arm (niet je lijf) nu eerst 90 graden om de verticale as. Je arm wijst nog steeds recht omhoog, alleen is nu je hand 90 graden gedraaid. Vervolgens draai je 90 graden rond de horizontale as door de schouders. Nu wijst je arm recht naar voren. Een geheel andere stand dus dan bij de eerste volgorde.

Kortom: begin met het definiëren van een assenstelsel: x-as, y-as en z-as, loodrecht op elkaar. Kies een rechtsdraaiend assenstelsel, dat wil zeggen: als je de positieve x-as in de richting van de positieve y-as draait, dan zou een rechtsdraaiende schroef in de richting van de positieve z-as bewegen. Dit is de gewoonte.
Geef dan duidelijk aan wat de uitgangspositie is van je kolom (ik vermoed verticaal, dus langs één van de assen). Geef dan aan rond welke assen je rotaties plaatsvinden, en in welke volgorde. Geef tot slot aan tussen welke twee lijnen/richtingen je de hoek wilt kennen. Wellicht kunnen we dan een antwoord geven.Na insturen van plaatje:

Hallo Martin,

Je stuurde onderstaand plaatje van de situatie, ik heb hoekpunten benoemd van een balk waar de kolom zich in bevindt. Volgens dit plaatje zoek je de hoek CAG tussen het horizontale vlak en de lichaamsdiagonaal AG van de balk ABCD·EFGH. Dit is anders dan je in je tekst beschrijft. Ik ga uit van het plaatje.

q91396img1.gif

Je geeft aan:
Hoek DAG=9°
Hoek CAD=11°

Allereerst valt op dat je hoek DAH erg groot tekent t.o.v. de waarde 9°. Weet je zeker dat je niet bedoelt: Hoek EAH=9°?

Ik ga uit van het plaatje waarin je aangeeft Hoek DAH=9°. De gevraagde hoek CAG bereken je dan als volgt:

Stel AD=1 (In werkelijkheid hoeft dit niet zo te zijn. Dat maakt niet uit, het gaat alleen om verhoudingen). Dan geldt:

tan 9° = DH/1, dus DH = tan 9° = 0,158...
Dan geldt ook: CG = 0,158...
tan 11° = CD/1, dus CD = tan 11° = 0,194...

Met Pythagoras berekenen we AC:
AC = √(CD2+AD2) = √(0,194...2+12) = 1,0187...

tan (hoek CAG) = 0,158.../1,0187... = 0,155...
hoek CAG = atan 0,155...° = 8,837...°.

Let op:
Ga nog eens goed na of je de gegevens op de juiste manier hebt doorgegeven (met name die hoek van 9°)
Ga nog eens goed na of de tekening werkelijk de gevraagde hoek weergeeft, deze stelt een andere situatie voor dan de beschrijving in je tekst.

Verder: stel een eventuele vervolgvraag via de website (zie de knop 'reageer' onder elk antwoord) en verwijs, indien van toepassing, naar een ingestuurd plaatje.

GHvD
23-1-2021


Punt XYZ vlak wiskunde DPiramideopdracht 13 hoofdstuk 8 vwo wiskunde D.
  • Hoe kan ik punt P en Q weten?

Tim
27-1-2021

Antwoord

Printen
Vrij eenvoudig: voor $Q$: bepaal het midden $R$ van $[AT]$, en bepaal dan het midden $Q$ van $[RT]$.
Kun je voor $P$ nu zelf iets bedenken?

js2
27-1-2021


Re: Punt x-y-z vlak wiskunde d

bedoelt u:

1/2(va + vt) = U en dan 1/2 (vU +vt)

v = vector

Tim
27-1-2021

Antwoord

Printen
Ja, vectorieel kan het ook.

js2
27-1-2021


Afstand berekenenHoe bereken ik de afstand van de rode lijn zoals op de afbeelding aangegeven?

Ysbran
1-3-2021

Antwoord

Printen
q91656img1.gif

Zie plaatje. Voor hoek 1 gebruik de tangens of sinus of cosinus in de grote driehoek. Dan gaat het vanzelf lopen. Verder een kwestie van gebruiken van rechte hoeken en gelijkbenige driehoeken en basis gonio. Dus zelf even proberen te volgen.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
1-3-2021


Coördinaten van punt op vlieger berekenen

Hoi!
Is er een manier om met een gegeven afstand en coördinaten van één punt de coördinaten van een ander punt te berekenen op een vlieger?
Voor mijn opdracht moet ik de coördinaten van punt B op de vlieger berekenen. De andere drie punten op de vlieger en de oppervlakte van de vlieger zijn gegeven.
Alvast bedankt!

Jade
24-3-2021

Antwoord

Printen
Zonder de concrete punten valt dit helaas niet te tonen.

Dit is hoe ik het zou aanpakken: maak gebruik van de eigenschappen van de diagonalen. Die staan loodrecht op elkaar, als je de lengtes vermenigvuldigt dan krijg je de dubbele oppervlakte van de vlieger. En een van de diagonalen deelt de ander middendoor.

En dan maar proberen. Met drie gegeven punten (A,B.C) heb je altijd een diagonaal. Probeer gewoon de drie mogelijkheden: diagonaal AB betekent dat punt D ligt op de lijn door C ^ AB. Kan je daarmee de vlieger en de oppervlakte kloppend krijgen? Zelfde manier als de diagonaal AC of BC zou zijn.

Probeer daar zo eens naar te kijken,

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
24-3-2021


klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb