\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Rechthoek dimensioneren op basis van oneven cirkels

Momenteel ben ik bezig met een stageopdracht voor een bedrijf, waarin ik bezig ben met het dimensioneren van een rechthoekige plaat. Er zijn een aantal standaard afmetingen van deze plaat waar ik uit kan kiezen.

De keuze van deze afmetingen wordt gebaseerd op de gaten die in de plaat gemaakt worden. Alle gaten hebben een eigen metrische maat, en tussen ieder gat zit een specifieke afstand. Voor iedere metrische maat ten opzicht van andere metrische maten zijn er steeds specifieke afstanden tussen de centers.

Het is van tevoren niet duidelijk hoeveel en welke gaten in de plaat gezet zullen worden, dus probeer ik een algoritme hier voor op te zetten. Ik loop alleen vast, iemand die hier misschien inzicht in heeft?

Student hbo - dinsdag 15 juni 2021

Antwoord

Hallo Sanne,

Je vraag is wel heel algemeen gesteld: 'Het is van tevoren niet duidelijk hoeveel en welke gaten in de plaat gezet zullen worden'. Maar je zult duidelijke randvoorwaarden moeten formuleren voordat je aan een algoritme kunt denken.

Ik denk dat hoe dan ook geen eenvoudig algoritme te vinden is. Op internet is te zien dat velen zich met dit probleem bezig houden. Heel veel optimale 'stapelingen' kan je vinden op Packomania. Voor flink wat rechthoeken met een zekere lengte-breedte-verhouding vind je tabellen (en bijbehorende tekeningen) hoe je het beste een bepaald aantal cirkels uit een rechthoek kunt halen en hoe groot die cirkels kunnen zijn.
Er wordt geen rekening gehouden met een vereiste afstand tussen cirkels, maar dit kan je ondervangen door de de vereiste afstand bij de gewenste diameter op te tellen. Als deze vergrote cirkels tegen elkaar liggen, en je boort toch de kleine cirkel uit de plaat, dan blijft vanzelf de vereiste afstand tussen cirkels over.


dinsdag 15 juni 2021

©2004-2021 WisFaq