\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Steekproefgrootte

Ik doe voor mijn afstudeeropdracht een onderzoek naar de werkelijk tijden van de productie bij een productiebedrijf. Nou wil ik dus de productietijden van een aantal productieorders gaan meten. Hoe kan ik berekenen hoeveel orders ik moet gaan meten om een betrouwbaar beeld te krijgen van de productietijden? Op jaarbasis worden er ongeveer 5000 orders gemaakt.

Bedankt!

Ellen
Student hbo - donderdag 27 maart 2003

Antwoord

Die productietijd wil je schatten met het gemiddelde maar je weet de standaarddeviatie niet wanneer je hiermee begint. Dat is een probleem want daardoor kun je de steekproefgrootte niet berekenen. Hoe komen we daar dan uit ?

Eerst maar eens beginnen te meten met een 20 tal productieruns (verspreid, liefst op verschillende dagen en dagdelen), puur om de standaarddeviatie vast te stellen.

Deze standdaarddeviatie is een schatting (de s of sn-1 op je rekenmachine). Omdat ik een geschatte standaarddeviatie heb hoort daar een t-verdeling met n-1 vrijheidsgraden bij. De bijbehorende t19 waarde bedraagt 2,10 (95% betrouwbaarheid).

Kies nu de nauwkeurigheid a waarmee je de gemiddelde productietijd wil schatten. De definitieve steekproefgrootte n wordt n=(t19·sn-1/a)2, dat betekent dat nu nog n-20 productieruns extra onderzocht moeten worden.

Met vriendelijke groet

JaDeX


vrijdag 28 maart 2003

©2001-2024 WisFaq