\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Hoekbad en trapgat

Goedemorgen,

Ik heb een brandende vraag maar niemand in mijn omgeving die slim genoeg is om een goed antwoord te geven dus ik dacht ik ben zo brutaal jullie te vragen, hopelijk willen jullie met me meekijken?

Ik heb een hoekbad gekocht maar ik ben bang dat hij niet door mijn raam heen past (trapgat gaat sowieso niet lukken). Hij is 150 x 150 en 70 hoog. Mijn raam is 133 breed, 130 hoog en diagonaal 180 cm. Ik voeg een plaatje toe. Ik zou heel graag horen!



Hartelijke groet,

Noesja

Noesja
Iets anders - woensdag 21 maart 2018

Antwoord

Hallo Noesja,

De gegevens die je meestuurt, zijn niet voldoende om definitief antwoord te geven op jouw vraag.

Alhoewel jouw bad driehoekig is, is de opgegeven 150 cm de kortst mogelijke 'lengte' van het bad, zie onderstaande figuur.

q85882img1.gif

We moeten dus de grootst mogelijke vorm berekenen met een lengte van 150 cm die door het raam past. Hierbij ga ik uit van beschikbare afmetingen van 133x130 cm. Hierbij hoort een diagonaal van 186 cm, niet 180 cm zoals jij opgeeft. Je zou dus wat nauwkeuriger moeten meten ...

Allereerst maar eens de grootst mogelijke rechthoek: we kunnen berekenen dat de grootste rechthoek met lengte 150 cm een hoogte heeft van 36 cm, zie de figuur hieronder. Dat is hoe dan ook niet voldoende: de verpakking zal niet door het raam kunnen.

q85882img2.gif

Echter, het zij-aanzicht van het bad is geen rechthoek. De bovenkant is 150 cm lang, maar onderin heb je meer ruimte door de S-vorm. Het zou dus kunnen dat het bad hierdoor toch past, zie de gekleurde curve in mijn figuur.

Helaas is de tekening linksboven (doorsnede van het bad) niet op schaal, vergelijk maar eens de breedte van de tekening (deze komt overeen met 1500 mm) met de aangegeven hoogte van 700 mm. Uit deze schets kan je dus niet afleiden of deze S-vorm voldoende vrije ruimte oplevert. Een betere tekening van deze doorsnede (dus op schaal) zou helpen.


woensdag 21 maart 2018

©2001-2024 WisFaq