\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Wiskundige deel van de tweede wet van Newton

 Dit is een reactie op vraag 77226 
Bedankt voor de duidelijke uitleg, het is voor mij een stuk duidelijker. Ik heb alleen nog een vraag over het laatste deel van de oplossing.
Bij het laatste deel van de oplossing moet je differentiëren om uiteindelijk op de tweede wet van Newton uit te komen. Ik snap dat differentiëren alleen niet. Ik heb op internet en op WisFaq! gezocht naar een duidelijke uitleg over differentiëren en een bewijs van de productregel, maar ik kon geen duidelijke uitleg vinden. Kun je misschien uitleggen wat je precies aan het eind van de oplossing doet en eventueel een beetje een uitleg/bewijs geven bij de productregel en differentiëren?
Voor de rest vond ik de uitleg erg duidelijk, bedankt!

135455
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 27 december 2015

Antwoord

Differentiëren is een belangrijk onderwerp binnen de wiskunde en natuurkunde, zeker voor het onderwerp van jouw vraag. Sterker nog: Newton heeft dit concept uitgevonden, en gebruikt als 'gereedschap' om zijn wetten te formuleren. Onafhankelijk hiervan heeft een andere wetenschapper (Leibniz) hetzelfde concept bedacht.

Het onderwerp differentiëren is te omvangrijk om in een enkel antwoord op WisFaq samen te vatten. Elders op deze site vind je meer informatie, zie differentiëren. Maar om dit echt te doorgronden, moet je vooral veel met de stof oefenen. De formules zien er ingewikkeld uit, maar wanneer je sommetjes maakt over bijvoorbeeld plaats, snelheid en versnelling, dan blijkt dat deze formules best goed te gebruiken zijn. In de bovenbouw HAVO-VWO komt dit uitgebreid aan de orde. Misschien moet je dus nog even geduld hebben?


zondag 27 december 2015

©2001-2024 WisFaq