\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Hoe veilig is een pincode?

Hoe veilig is de pincode? Het is natuurlijk een vraag met discussie, want de ene kant is het zo dat een pincode pas veilig is met 9 cijfers of meer (toch?), maar aan de andere kant toch ook weer niet want hoe meer cijfers een pincode heeft hoe moeilijker die te onthouden is. Dus makkelijk te vergeten, wat niet veilig is. Hoe kan je nou berekenen wanneer een pincode veilig is, met hoeveel cijfers is dit het geval en waarom?

sanne
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 28 januari 2003

Antwoord

Beste Sanne,
Dit is inderdaad wel een dilemma.
Als je wiskundig wilt berekenen wat de kans is dat een bepaalde pincode wordt geraden is dat nog niet eens zo heel ingewikkeld.

Voor een 1 cijferige pincode zijn er 10 mogelijkheden. De eerste keer raden dus kans 1/10, 2de keer 1/9 enz.

Bij een twee cijferige code zijn er 100 mogelijkheden.
Enzovoort.

De pincode zal dus alleen maar veilig zijn als het aantal raadkansen beperkt is. En op zich is het al heel moeilijk om een viercijferige pincode te raden.

Je hebt ook gelijk dat een langere pincode moeilijker is om te onthouden en dan duikt er een probleem op. Een pincode is namelijk alleen maar veilig als niemand anders dan de gebruiker die pincode weet. Bij langere pincodes zullen steeds meer mensen in de verleiding komen de pincode op te gaan schrijven.

Vind iemand dat briefje dan is zijn kans op de pincode goed te raden 1!!!

Een andere manier om achter je pincode te komen is als iemand je ziet de code intypen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de NS-automaten truc, waar je misschien wel eens van hebt gehoord.

Met andere woorden: als je uitrekent hoe veilig je pincode is, ga je er meestal vanuit dat de "aanval" op je code gebeurd zonder voorkennis. Dan lijkt de 4 cijfers wel voldoende. Het probleem ontstaat dus pas als de "aanvaller" op een andere manier aan je pincode probeert te komen.(Of een oneindig aantal kansen heeft je code te raden)


woensdag 29 januari 2003

©2001-2024 WisFaq