\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Waarom hoef je geen populatiegrootte in te vullen bij veel steekproefgrootte-fo

Ik heb inmiddels veel formules langs zien komen om erachter te komen wat de steekproefgrootte van een enquete-onderzoek moet zijn. Bij de meeste formules hoef je echter geen populatiegrootte in te vullen, dat snap ik niet. De steekproefgrootte is toch mede afhankelijk van de populatie?

Stel: populatie is 31.000, 95% betrouwbaarheid is gewenst met 3% afwijking. Ik ben alleen deze formule tegengekomen: n = [(t.t)/(4.d.d)]/([1+(1/n))/)(t.t)/(4.d.d))-1

Maar als ik deze uitreken kom ik op een waarde van ongeveer '1'. Dat lijkt me toch wat vreemd...

Kan iemand mij aub helpen? Alvast bedankt.

Joris
Student universiteit - donderdag 19 april 2007

Antwoord

Beste Joris,

Waarom zou de populatiegrootte van belang moeten zijn. Als je een willekeurig persoon vraagt is de kans op een zeker antwoord gelijk aan p. Door middel van je enquete wil je p te weten komen met een zekere betrouwbaarheid. De standaardafwijking is Öp(1-p). Maar, als je meer mensen vraagt en de resultaten middelt neemt de standaardafwijking af. Als de standaardafwijking klein genoeg is voor je betrouwbaarheid heb je genoeg mensen gevraagd. Dat is je steekproefgrootte.

In het hele verhaal kom je de populatiegrootte niet nodig. Alleen als de steekproef een signifiante fractie van de populatie is neemt de standaarddeviatie sterker af en mag je dus een (iets) kleiner steekproef gebruiken.

os
donderdag 19 april 2007

©2001-2024 WisFaq