\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Standaarddeviatie

Ik probeer de uitkomsten van een enquête te interpreteren. Bij een vraag dienden respondenten aan te geven in hoeverre ze met een stelling eens zijn. Antwoordmogelijkheden varieerden van "geheel mee eens" tot "geheel mee oneens" (5 mogelijkheden). Via excel heb ik het gemiddelde en de standaarddeviatie berekend (gem.=2,5 en SD=1,3).

Als ik het goed heb, geldt in de theorie dat 95% van de antwoorden tussen het gemiddelde minus 2xSD en het gemiddelde plus 2xSD ligt. In mijn geval: tussen -0,1 en 5,1. Betekent dit nu dat de uitkomsten van deze vraag scheef verdeeld zijn? En dat ik de SD feitelijk niet kan gebruiken?

Arjan
Student hbo - woensdag 10 januari 2007

Antwoord

Nee, dat gaat zo niet goed. Allereerst moet je beseffen dat een dergelijke 5-puntsschaal ordinaal is en je op grond daarvan minimaal voorzichtig moet zijn. Je komt met de conclusie dat het 95% betrouwbaarheidinterval loopt van -0,1 tot 5,1. Ik kan je zelfs zeggen dat het 100% betrouwbaarheidsinterval loopt van 1 t/m 5. Daar heb je dus niets aan. Scheef verdeeld haal je niet uit jouw berekeningen want je gebruikt gewoon een betrouwbaarheidsinterval uit een normale verdeling en dat is altijd symmetrisch (dus nooit scheef).

Hier past een advies bij. Neem eerst wat zwemlessen voordat je in het diepe springt ...... m.a.w. probeer eerst eens aan je statistisch inzicht (theorie) te werken.

Met vriendelijke groet
JaDeX


woensdag 10 januari 2007

©2001-2024 WisFaq