\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Gemiddelde afwijking

Waarom wordt de standaardafwijking veel meer gebruikt dan de gemiddelde afwijking, terwijl de gemiddelde afwijking veel gemakkelijker te berekenen is.

groeten

Van Di
Docent - maandag 25 september 2006

Antwoord

Hieronder vind je een aantal opmerkingen terug die ik je niet wil onthouden:
  • Of die gemiddelde absolute afwijking makkelijker te berekenen is is maar de vraag. Je kunt namelijk de sd berekenen uit sum(x) en sum(x2) en n. Voor de gemiddelde absolute afwijking moet je eerst het gemiddelde berekenen dan kun je pas verder. De sd kan dus berekend worden zonder dat alle waarden aanwezig blijven. Daarom konden die kleine rekenmachientjes dat al met maar drie registers om gegevens op te slaan.
    hk
  • De variantie van een stel waarnemingen is een schatting voor de variantie van een achterliggende kansverdeling. En de variantie van stochasten (random variables) heeft bijvoorbeeld de eigenschap: Var(X + Y) = Var(X) + Var(Y) als X en Y onafhankelijk zijn. Daarmee krijg je direct de variantie van bijvoorbeeld het totaal aantal ogen bij 100 worpen met een dobbelsteen. Probeer daar maar eens de gemiddelde absolute afwijking te vinden.
    JCS
  • De SD komt regelmatig van pas bij andere takken van de statistiek.
    PHS
  • Kwadraten zijn makkelijker om mee te werken in berekeningen dan absoluut tekens
    PHS


zaterdag 30 september 2006

©2001-2024 WisFaq