\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Steekproef bij

Beste beantwoorder,

Momenteel ben ik aan het afstuderen bij een verhuisbedrijf, ik ga onder andere kijken waarom mensen die een offerte hebben aangevraagd uiteindelijk wel of niet hebben gekozen voor dit bedrijf! Nu lijkt het mij logische om niet verder terug te gaan dan 6 mnd. Is het nu juist om als populatie alle aanvragen van de laatste 6 mnd te nemen? Kan ik hier dan vervolgens een steekproef uit berekeken die dan betrouwbaar is voor alle aanvragen van de afgelopen 6 mnd? Welke formule zou dan van toepassing zijn en heb ik dan nog te maken met andere bijkomende factoren?

Alvast hartelijk dank voor uw reactie,

Wilco

Wilco
Student hbo - vrijdag 3 maart 2006

Antwoord

Beste Wilco,

lijkt me ten eerste een leuke afstudeeropdracht, zal je proberen een beetje op weg te helpen!

Je zegt dat het meest logische is om tot 6 maanden terug te kijken, maar is het juist niet interessant om het over een heel jaar te kijken. Misschien dat in bepaalde seizoenen of maanden van het jaar mensen veel sneller toch voor een ander bedrijf kiezen dan in andere seizoenen/ maanden, lijkt me niet geheel onlogisch. Het is vooral belangrijk dat je met goede beargumentering komt natuurlijk, maar het is maar een suggestie.
Even het bij die 6 maanden gehouden, dan zou het inderdaad een goede populatie zijn om alle aanvragen van de afgelopen 6 maanden als populatie te nemen. Je moet zelfs wel, want dat is tenslotte waarin je straks wil gaan kijken waarom mensen wel of niet kiezen voor het bedrijf.
Wat de steekproef betreft, ik heb een link toegevoegd aan dit bericht wat hopelijk wat meer helderheid kan bieden. Zo niet, dan hoor ik dat graag zo snel mogelijk, dan zal ik kijken wat ik verder kan doen.

Succes met je opdracht!

Marco

Zie steekproef

mr
vrijdag 3 maart 2006

©2001-2024 WisFaq