\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Pythagoras en Babyloniers

Ik kom er maar niet achter wat het verband is tussen de Babyloniers en Pythagoras. Ja, de Babyloniers hebben 1000 jaar voordat Pythagoras dat deed de 'stelling van Pythagoas' ontdekt. Maar hoe kan ik dat het beste uitleggen?

Ik maak al gebruik van de site http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/history/HistTopics/Babylonian_Pythagoras.html
, maar kom er niet echt uit ofzo.

Ik heb jullie hulp echt heel hard nodig!

Lisa
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 26 april 2005

Antwoord

Op onderstaande website worden een aantal kleitabletten besproken. De vraag is of de Babyloniërs bekend waren met de stelling van Pythagoras. In 't algemeen wordt gezegd dat Pythagoras weliswaar het bewijs gegeven heeft, maar dat de Babyloniërs wel degelijk op de hoogte waren van de stelling zelf.

Een van de citaten luidt:
... we prove that in this tablet there is no evidence whatsoever that the Babylonians knew the Pythagorean theorem and the Pythagorean triads.
..maar daar zijn de geleerden het kennelijk nog niet helemaal over eens... Verder is niet helemaal duidelijk wat nu precies jouw probleem is, maar dit is wel mooi:
Is this not a beautiful piece of mathematics! Remember that it is 3750 years old. We should be grateful to the Babylonians for recording this little masterpiece on tablets of clay for us to appreciate today.
..en zo is het maar net!

Zie Pythagoras's theorem in Babylonian mathematics


donderdag 28 april 2005

©2001-2024 WisFaq