\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: De invloed van Thales en Euclides

 Dit is een reactie op vraag 15552 
U schrijft dat in het boek 'Geschiedenis van de Wiskunde' goed wordt onderbouwd waarom Euclides een van de grootste wiskundigen is. Ik vraag me ook af waarom iedereen dat nu precíés vindt en heb ik het boek alleen de verklaring kunnen vinden dat het boek veel gelezen/vertaald/uitgegeven is. Maar volgens mij is een boek dat veel gelezen is niet direct een goed/invloedrijk boek. Mijn vraag is dus; waarom zijn de Elementen van Euclides zo invloedrijk? Zijn er bijvoorbeeld concrete voorbeelden waar men echt niet zonder dit boek had gekund? Ik begrijp namelijk dat Euclides het nodig vond recente ontwikkelingen te beschrijven in één boek. Die wiskundige methoden waren dus reeds voorhanden. Ik hoop dat u het probleem begrijpt, bij voorbaat dank.

Wybe R
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 18 januari 2005

Antwoord

Struik noemt Euclides ook 'een der meest invloedrijke wiskundigen van alle tijden'.
En ik herhaal: In het boekje legt Struik ook uit waarom dat zo is!

En ter toelichting, wellicht...
- De Elementen zijn tot in de tweede helft van de vorige eeuw (in vertaling, zij het beknopt) bij het meetkunde-onderwijs in het voortgezet en hoger onderwijs gebruikt (over de hele wereld!).
- Bij onderzoek in de vlakke meetkunde, ja zelfs nog vandaag de dag, wordt vaak verwezen naar de Elementen.
- Die wiskundige methoden (als je ze zo zou kunnen noemen; het was mi. voornamelijk kennis) waren inderdaad (min of meer) voorhanden.
Maar Euclides maakte er een geheel van, voegde bewijzen en stellingen toe, en maakte de meetkunde daarmee tot een deductieve wetenschap (de eerste).
Ach, en dat heeft tot voorbeeld voor andere wetenschappen gediend (daarom dus ook invloedrijk).
- Dat dan ook de axioma's in de Elementen tot veel en grondig onderzoek heeft geleid, dat uiteindelijk uitmondde in de niet-Euclidische meetkunde, ...


zaterdag 22 januari 2005

©2001-2024 WisFaq