\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Zijn mijn uitkomsten van mijn onderzoek representatief?

Ik doe een onderzoek onder alle klanten van een bedrijf. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de klanten. Het totale aantal klanten is ruim 10.000 en elke klant ontvangt de enquete. Ik heb uitgerekend dat als ik 384 enquetes terugkrijg (95% betrouwbaarheid en 5% afwijking) dat hij dan representatief zou moeten zijn. Dit vind ik echter wel een erg laag percentage. Klopt dit wel?

Met vriendelijke groet

Ferry
Student hbo - donderdag 30 september 2004

Antwoord

Bij de LINKS onder het kopje STATISTIEK kan je een website vinden KENNISBASIS STATISTIEK. Bij 'representatief' kan je dan lezen:
Van een representatieve steekproef mag in redelijkheid worden aangenomen, dat de waarnemingen in de steekproef gemiddeld genomen ook gelden voor de hele populatie, met andere woorden valide en generaliseerbaar zijn.
Maar dat heeft (in principe) weinig te maken met de grootte van de steekproef, maar alles met het aselect bepalen van de elementen in de steekproef. Iedereen een enquete sturen en dan maar hopen dat je voldoende respons haalt is vragen om moeilijkheden. Het zal je maar gebeuren dat alle 'ontevreden' klanten wel de enquete terug sturen (eindelijk de kans om eens flink te klagen!), maar de 'tevreden' klanten niet. Krijg je misschien wel 5000 enquetes terug... maar erg representatief is dat dan toch niet...

Of die 384 klopt kan je vinden op Hoe bereken je steekproefgrootte (vooraf) en de (on)nauwkeurigheid (achteraf)?


donderdag 30 september 2004

©2001-2024 WisFaq