\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Respons op een enquete

op dit moment is mijn enquete een paar dagen de deur uit. ik vroeg me alleen af wat de minimale respons moet zijn om iets over de resultaten te kunnen zeggen. Een soortgelijk onderzoek is al een keer eerder door iemand van dezelfde school gedaan en die heeft het als volgt berekend:
a=Z*Ö((p*q)/n)*Ö(N-n/N-1).
ze is uitgegaan van een nauwkeurigheid van 15% en een betrouwbaarheid van 90%. zij heeft 93 mensen een enqute gestuurd.
15%=1,65*Ö(50%*50%/n)*Ö993-n/93-1)
0,09=Ö(2500/n)*(93-n/92)
n=24
zij zegt als conclusie op deze berekening: de minimale respons die wenselijk is is 24 respondenten en dus 26%.
mag je dit zo uitrekenen en concluderen, want na een tijdje op deze site andere vragen te hebben bekeken begin ik daar toch aan te twijfelen.
mag je de nauwkeurigheid zomaar op 15% zetten?
ik hoop dat je me kan helpen (als het niet op bovenstaande manier mag,via welke fromule dan wel?)

wendy
Student hbo - zaterdag 18 september 2004

Antwoord

Je laatste vraag is zeer terecht. Een onnauwkeurigheid van 15% kiezen en ook nog eens 90% betrouwbaarheid riekt naar manipulatie om een veel te lage steekproef goed te praten. Bij mij zou je hier absoluut niet mee wegkomen. Dit betekent namelijk dat bij een steekproefpercentage van 40% het werkelijk percentage zal liggen tussen 25% en 55%. Dat is nogal een verschil. Daarnaast is er zelfs 10% kans op nog grotere afwijkingen.
Overigens mag je bij n=24 de normale verdeling niet eens gebruikt worden zodat het betreffende kwantitatieve onderzoek geheel de prullenbak in kan. Een gele kaart voor je opleiding wanneer ze dit goed zouden keuren !!!!
In die Ö{(N-n)/(N-1)} is N de populatiegrootte en n de steekproefgrootte. Dat loopt ook niet goed. Wat is nu echt die populatiegrootte ????

Met vriendelijke groet

JaDeX


zaterdag 18 september 2004

©2001-2024 WisFaq