\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Enquete, respons en betrouwbaarheid

Hallo
mijn naam is silvia en ik heb de volgende vraag:

ik heb een enquete verstuurd naar een compleet klanten bestand van 120 klanten en ik heb een respons terug van 47% en ik wil nu graag weten of het aantal respons betrouwbaar is voor de hele groep van de 120 klanten. Deze opdracht komt van mijn afstudeerstage en ik heb al in vele boeken en artikels gekeken maar kom er echt verder niet uit.

HELP weet u misschien het antwoord?
groetjes
silvia

silvia
Student hbo - zaterdag 15 mei 2004

Antwoord

Je hebt een kleine populatie van 120 klanten. Je hebt een hoge respons van bijna 50%. Beter kan haast niet. Wat kan er nu eigenlijk misgaan. Niet die betrouwbaarheid want in feite is de betrouwbaarheid iets wat je zelf kiest !!
Twee zaken die nog wel fout kunnen lopen is dat (1) de respons selectief kan zijn (bijvoorbeeld alleen maar tevreden klanten reageren). In dat geval is de respons niet representatief voor de populatie. Echter in zo'n geval valt daar weinig aan te doen en het is maar zeer de vraag of dit aspect zelfs controleerbaar is. Verder (2) zullen uitspraken niet nauwkeurig zijn voor de gehele populatie. Dat komt omdat de respons van 56 een erg nauwkeurige schatting niet toelaat, maar dat is jou niet aan te rekenen omdat de oorzaak een kleine populatie is en je eigenlijk gewoon een superhoge respons hebt gehaald.
Wat is er nu tegen om het volgende te doen: Je gaat niet generaliseren naar de populatie maar je beperkt je tot de analyse van de steekproefresulaten van de 56 respondenten met daarbij wel de opmerking dat het hier bijna de helft van de populatie betreft en dat dat dan toch een goed beeld geeft van wat er in de populatie speelt. Dus gewoon een beschrijving van de respondenten zonder exact te willen zeggen wat dat voor consequenties heeft voor de populatie. Zelf zou ik het over die boeg gooien. Dan ben je ook van je problemen af. Wel even met je afstudeerbegeleider over hebben.

Met vriendelijke groet

JaDeX


zondag 16 mei 2004

©2001-2024 WisFaq