\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Inhoud van een liggende tank berekenen

Ik werk voor Artsen zonder Grenzen en in het veld werken wij vaak met opslagtanks voor brandstof en drinkwater. Nu ben ik op zoek naar de formules om een willekeurige hoeveelheid vloeistof in een tank te berekenen. (We kunnen het vloeistofniveau meten met een meetlat of een kijkglas).

Meer specifiek gaat het om horizontale tanks, die rond of ovaal zijn. Soms ook kantelen we brandstoftanks aan de voorkant enigszins omhoog om het eventuele water in de tank naar achteren/onderen te laten zakken. Hoe kan ik het volume van de vloeistof in al deze gevallen berekenen? Op uw site (en andere sites) heb ik een deel van het antwoord gevonden. Ik hoop dat u mij verder op weg kunt helpen. Het liefst met wat voorbeelden die ik na kan rekenen voordat ik aan onze eigen tanks begin.

Martin
Iets anders - zaterdag 1 september 2001

Antwoord

Hoi,

Ik heb een aantal formules opgesteld voor het volume vloeistof in een cilinder met elliptisch grondvlak die gekanteld staat onder een hoek $\alpha$ (tussen 0 en $\pi$/2 - één as van ellips $\bot$ grond) en een bepaalde vloeistofhoogte h.

Je vindt een draft van dit document op Gekantelde Tanks. Voor meer info reageer je maar...

Groetjes,
Johan

andros
woensdag 18 september 2002

Re: Inhoud van een liggende tank berekenen

©2001-2024 WisFaq