\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Eindige populatie

Ik heb alle vragen gelezen en kom steeds het woordje eindige populatie tegen. Nu kan ik in mijn boek (Cijfers spreken van Joep Brinkman) nergens vinden wat dat betekent, dus dat zou ik van u graag willen weten. Ook staan in de formule om de benodigde respons uit te rekenen de letters p en q. Waar staan die voor?
Alvast bedankt!
groetjes aukje

aukje
Student hbo - donderdag 16 oktober 2003

Antwoord

In principe is elke populatie begrensd, dus eindig.
Die eindige populatie is eiegenlijk echt van belang als die populatie uit maximaal enkele duizenden individuen/objecten bestaat. Wanneer je dan een behoorlijke steekproef uit deze populatie trekt, dan komt die steekproef boven de 10% van de populatiegrootte uit. Dat is het moment om een correctie voor eindige populaties uit te voeren.

Bij percentageproblemen gaat het vaak om het percentage dat een bepaald antwoord ingevuld heeft dus bijvoorbeeld het percentage studenten dat regelmatig alcohol drinkt.

Die p stelt de fractie voor dat een bepaald antwoord geeft dat is eigenlijk niets anders als een percentage (p=0,6 betekent 60%). q is 1-p (dan dus 0,4 of 40%). Bij de berekening van de steekproefgrootte vooraf ga je uit van de (meest ongunstige) waarde voor p. Dat is p=0,5.

Met vriendelijke groet

JaDeX


donderdag 16 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq