\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Maximale fout

Hoi!

Ook ik ben bezig met een stage-opdracht. Ik moet een marktonderzoek uitvoeren naar de intresse voor een nieuw product. In het onderzoek beperk ik me tot twee branches (logistiek en productie) daarnaast richt mijn onderzoek op bedrijven die 25 medewerkers of meer hebben en in 4 bepaalde steden in Nederland actief zijn. De vragenlijst heeft variatie in antwoord mogelijkheden (2 tot 4 antwoorden). Ik moet dus percentages gebruiken voor de schatting van de maximale fout.

Ik heb een beetje zitten rekenen en heb het volgende ontdekt: bij een betrouwbaarheid van 95% is de Z-verdeling 1,96. Maximale afwijking is 50% en maximale fout is 3. dan kom ik op een steekproef van 1067,11. Dit is voor mij vanwege de tijd niet haalbaar.

Bij een maximale fout van 5 kom ik op een steekproef van 384,16. dit lijkt me redelijk haalbaar voor mij.

Ik vraag me nu af wat voor gevolg dit heeft voor het verdere onderzoek, mag ik dit toepassen en onderbouwen of slaat dit nergens op?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Joris
Student hbo - vrijdag 27 juni 2003

Antwoord

Het gevolg is dat je dan uitspraken over de totale populatie met maximaal 5% afwijking (in plaats van 3%) doet. Dat betekent dat het werkelijk percentage in de populatie maximaal 5% afwijkt van wat jij in je steekproef vindt (met 95% betrouwbaarheid). Ik zou dat niet als een probleem zien. Een respons van 385 is meestal ruim voldoende voor dit soort onderzoeken (overigens al bij de faqs gekeken ??)

Met vriendelijke groet

JaDex


maandag 30 juni 2003

©2001-2024 WisFaq