Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 76024 

Re: Hoeveel gaat de aarde naar beneden per kilometer?

Dat kan nooit kloppen. 40.000 (kilometer) keer 0,000079 km is 3.16 kilometer. Volgens deze berekening 'zakt' de aarde dus 3.16 kilometer over de gehele omtrek van de aarde. Vroeger zag men via de verrekijker een boot aankomen op ongeveer 30 km afstand. Ze konden dan alleen maar de bovenkant van de mast zien. Dat is al ongeveer 0.5-1 meter per kilometer daling. Het juiste aantal is 79 cm per kilometer. Er is dus ergens een 0 teveel of te weinig gebruikt.

Hans
Iets anders - zaterdag 7 mei 2022

Antwoord

Hallo Hans,

Allereerst: omdat het aardoppervlak bol is, is het 'zakken' van de aarde op 30 km afstand niet gelijk aan 30 keer het 'zakken' van de aarde over een afstand van 1 km.

Daarnaast: de afstand waarop de top van de mast van een schip nog net te zien is, wordt niet alleen bepaald door de kromming van de aarde en de hoogte van de waarnemer, maar ook door buiging van het licht als gevolg van temperatuurverschillen in de onderste luchtlaag (zie 'Aardse refractie, schijnbare kimduiking' op Wikipedia: Horizon). De conclusie dat de berekening 'nooit kan kloppen' en 'dus ergens een 0 te veel of te weinig is gebruikt' is dus nogal voorbarig.

Als ergens een rekenfout is gemaakt (dat kan altijd gebeuren), dan horen we dat graag, maar ik kan vooralsnog geen rekenfout vinden.

GHvD
maandag 9 mei 2022

©2001-2024 WisFaq