Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Variabele, onbekende, parameter en constante

Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen een variabele, een onbekende, een parameter en een constante want dat is mij niet zo duidelijk.

Alvast bedankt !

Sandy
Student hbo - zaterdag 25 mei 2002

Antwoord

Een variabele of onbekende kan je tegen komen in een formule of een vergelijking. In de vergelijking 2x+4=12 noem je x de variabele of de onbekende. Het oplossen van de vergelijking kan je dan opvatten als het zoeken naar een waarde voor de variabele waarbij de 'open bewering' waar wordt. Uiteraard kunnen er in een vergelijking meerdere variabelen of onbekenden tegenkomen.

Een parameter kan je bijvoorbeeld tegen komen in functies. Zo staat bij de functie fp(x)=x2+px+p de parameter p voor een en of ander getal. Hierdoor krijg je a.h.w. een hele familie functies, waarbij fp een functie is van x.

Een constante is een vaste waarde. Zo zou je bij de functie f(x)=x2+4 de '4' kunnen opvatten als een constante, maar ook bij fp=x2+px+p kan je de laatste p opvatten als een constante.

In een vergelijking al 2x2-3x+1=0 noem je de getallen '2' en '-3' ook wel coëfficiënten.

Uiteraard zijn er meer gevallen waarbij je de begrippen variabele, onbekende, parameter of constante tegen komt. Je kan natuurlijk ook in een woordenboek kijken.

Zie Van Dale op Internet

WvR
zondag 26 mei 2002

©2001-2024 WisFaq