De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Boogfuncties

Goede middag,
Gegeven is =
Bg sin(x)+Bg siny=C
Bewijs dat (√(1-x2).(y')+√(1-y2)=0
Ik rekende:
y'=1/√(1-x2)+1/√(1-y2)=0 (2 de lid constante C onderstel ik.
Ik vul deze afgeleide nu in bij de te bewijzen vergelijking:
√(1-x2){1/√(1-x2)+√(1-x2/√(1-y2)}+√(1-y2)=0
1+(√(1-x2)/√(1-y2)+√(1-y2)=0
{1+√(1-x2)+(1-y2)/√(1-y2)}=0
Waar loopt mijn rekenwerk dan mis?
Moet ik bij de afgeleide van √(1-y2) schrijven dat
y'/(√(1-y2)
Ik zie niet goed wat er moet e en niet mag !
Groeten
Rik

Rik Le
Iets anders - vrijdag 19 maart 2021

Antwoord

Hey Rik,

Zou het niet zo moeten:

Gegeven Bgsin(x)+Bgsiny=C
Nu is y een functie van x dus bij het tweede deel de afgeleide met de kettingregel vaststellen $\Rightarrow$
Van alles de afgeleide levert nu op:
1/√(1-x2) + y'.1/√(1-y2) = 0 (hier gaat het dus fout)
Nu beide termen vermenigvuldigen met √(1-x2)∑√(1-y2) levert
√(1-y2) + y'∑√(1-x2) = 0

En dan zijn we er ........ toch?

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 19 maart 2021



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie 3