De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afschrijving ketel

Hallo,

Stel ik ben als medewerker van een woningbouwvereniging o.a. belast met de exploitatie van cv-ketels. In een van onze woningen moet de cv-ketel op T=0 worden vervangen. Omdat hiervoor geen geld gereserveerd is, ben ik genoodzaakt een lening af te sluiten. (rente 7,5% op jaarbasis met een looptijd van 20 jaar). De afbetaling (rente en aflossing) wordt gefinancierd door middel van een tussentijdse maandelijkse huurverhoging. Deze huurverhoging wordt en blijft onderdeel van de (netto) huur en wordt derhalve ieder jaar automatisch verhoogd met 3%. (de zgn. jaarlijkse huurverhoging)

Uitgangspunten:
- Op T=0 kost een cv-ketel € 100,00.
- De huur wordt maandelijks betaald.
- Inflatie is verdisconteerd in de jaarlijkse huurverhoging van 3%.
- De cv-ketel wordt in 20 jaar afgeschreven.
- Er wordt geen winst gemaakt. (alle kosten worden 1 op 1 doorberekend aan de huurder)

Vraag 1
Hoe groot is het bedrag van de tussentijdse huurverhoging op tijdstip T=0. (Zoals gezegd wordt en blijft deze huurverhoging onderdeel van de (netto) huur en wordt als zodanig ieder jaar verhoogd met 3%.)

En hoe ziet het verloop van dit huurverhogingsdeel er de komende 30 jaar (360 maanden) dus uit als, gerekend vanaf T=0, na 12 maandelijkse huurbetalingen de eerste jaarlijkse huurverhoging van 3% wordt doorberekend.

Vraag 2
Vanaf T=0 wil ik de maandelijkse huur extra belasten met een reservering om de afschrijving van de huidige nieuwe ketel te bekostigen zodat ik over 20 jaar en in de verdere toekomst hiervoor geen geld meer hoef te lenen. Ook deze maandelijkse reservering wordt en blijft onderdeel van de (netto) huur en wordt derhalve ieder jaar automatisch met 3% verhoogd. Het gereserveerde geld wordt maandelijks op een rekening gestort die op jaarbasis een rente van 5% geeft.

Hoe groot is nu het bedrag van de tussentijdse huurverhoging op tijdstip T=0 ?
Verdisconteerd moeten worden:
a. Het deel van de afbetaling van de lening (looptijd 20 jaar, rente 7,5%)
b. De afschrijving (reservering)

Beide delen maken blijvend onderdeel uit van de (netto) huur.

Vraag 3
Stel we zijn, gerekend vanaf T=0, inmiddels acht jaar verder. De cv-ketel, die we acht jaar geleden hebben geplaatst, heeft het plotseling begeven en moet worden vervangen. Omdat hiervoor nog niet genoeg geld is gereserveerd, moet er een nieuwe tussentijdse huurverhoging worden doorberekend. Hoe groot is nu het bedrag van de tussentijdse huurverhoging?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Groeten, Stranno

strann
Iets anders - donderdag 20 februari 2003

Antwoord

Beste Stranno,

Ik ga uw vraag niet volledig beantwoorden omdat er heel wat deelvragen zijn en die worden allemaal volgens hetzelfde principe beantwoord. Ook zijn er enkele tegenstrijdigheden in uw vraag (aflossing lening op 20 jaar, terwijl de huurverhoging 30 jaar duurt, afschrijving van de ketel ook op 20 jaar, wat mij vrij veel lijkt voor zo'n klein bedrag), zodat u best zelf de berekeningen uitvoert omdat u de situatie veel beter kent.

Voor een bedrag van € 100 lijkt het me trouwens efficiënter om gewoon een gokje te doen naar de maandelijkse minimale kost die nodig is voor de huurverhoging. Maar om het juist te weten kan je volgende formule (op maandbasis voor 20 jaar) gebruiken:

q7780img1.gif

De maandelijkse aflossing bedraagt dan € 0,805593194 wat mij een te verwaarlozen bedrag lijkt.

Je andere deelvragen komen steeds op hetzelfde principe neer (ook een afschrijving kan je berekenen met deze formules). De huurverhoging kan je steeds berekenen door: huur T(n) = huur T(0) * (1 + 0,03)n
Met n = aantal jaren

Ik denk dat je het beste zelf alles kan berekenen, zeker als je handig bent in Excell. Dan kan je voor elke geldstroom een aparte kolom maken en daar rechtsreeks de intresten en zo op berekenen. Je hebt dan een rij voor elke maand en kan dan eenvoudig zien hoeveel de waarde zou moeten zijn in een bepaalde maand.

Zijn er na dit alles nog specifieke vragen dan kan je die hier gerust stellen.

Groetjes,

Tom

Zie Tijdswaarde van geld

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 23 februari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3