De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De klok in de keuken

Een kok werkt in een afgesloten keuken. Er is geen klok of enige andere manier om de tijd te weten te komen. Hij beschikt wel over 2 zandlopers: één van vier min. en één van zeven minuten. Op de kookplaat staat reeds een kom water te koken.

Een perfectionistische klant heeft een eitje gevraagd dat exact negen minuten in kokend water moet gelegen hebben. Hoe dikwijls moet de kok een zandloper omdraaien (de eerste keer inbegrepen)?

Te kiezen antwoorden:
Het lukt nooit
3 keer
4 keer
5 keer
meer dan 5 keer

Minouc
3de graad ASO - zondag 23 februari 2014

Antwoord

Beste Minouche,

Ik kom slechts op het volgende:
1) draai de 7 en de 4 om ( start)
2) Na 4 minuten de 4 weer omdraaien. ( op de 7 nog 3 min over)
3) Als de 7 voorbij is, deze omdraaien ( nog 1 minuut op de 4)
4) Als de 4 voorbij is weer omdraaien ( nog 6 minuten op de 7)
5) Als de 4 weer voorbij dan zijn er nog 2 min op de 7 ( gooi het ei er in).
6) Als de 7 voorbij is ( dus na die 2 min) draai deze nogmaals om.
7) laten uitlopen en het ei heeft 2+7 minuten gekookt.

Ik vermoed dat dit de kortste manier is, maar zeker ben ik niet. Het is in ieder geval een manier.

Succes.

mvg DvL

DvL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 23 februari 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3